Momentje kids,  Momentje mama,  Momentje uit

Nooit geweten dat jij mijn buur bent…

Wij wonen aan de Talmaweg, dit is zo’n beetje de oudste straat van Barendrecht.
Voordat wij hier kwamen wonen zei ik altijd, aan de Talmaweg zou ik niet willen wonen.
Dat is zo’n ons kent ons buurt, als je onderbroek buiten hangt weet heel de buurt welke kleur die heeft.
Één van mijn levenslessen is dan ook, dat je niet altijd een vooroordeel moet hebben over iets waar je niks van af weet.
Het wonen in deze straat heeft mij dat zeker ook laten zien.

In onze straat wonen net iets meer dan vierhonderd mensen.
Mensen die hier al hun hele leven wonen en een hele nieuwe generatie, waar wij ook onder vallen.
Een groot aantal huizen stamt af van ruim voor de tweede wereldoorlog en dat geeft deze doodlopende straat een knus sfeertje.
Ondanks dat de straat doodlopend is, is er altijd verkeer.
Wat wil je als meer dan de helft van die vierhonderd mensen iedere dag aan het werk gaat, de boodschappen doet of de kinderen naar school brengt en dan zijn wij ook nog de fietsroute van een horde middelbare scholieren die samen op fietsen naar school.
Genoeg leven in de brouwerij dus, en te druk om elkaar de hele de dag in de gaten te houden.
Is er geen sociale controle? Ja zeker wel! een aantal van de bewoners hebben de leeftijd van boven de tachtig of negentig bereikt en je ziet dan dat verschillende buurtbewoners dicht om deze mensen heen staan.
Iedere dag een oogje in het zeil houden in de zin, gaan de gordijnen open en gaan ze ’s avonds weer dicht?
Voor onze oudere buren een veilige gedachte en mede ook een reden dat het op deze hoge leeftijd voor hen mogelijk kan zijn, om in hun eigen huis te kunnen blijven wonen.

Toch merk je dat iedereen na een drukke werkdag een vertrouwd parkeerplekje kiest en naar binnen stormt om de avondmaaltijd voor te bereiden, daarna heerlijk ontspannen achter een boek of de televisie kruipt met de gordijnen dicht.
Fijn dat het voor de meeste bewoners van de Talmaweg, het als een echt thuis voelt.
’s Zomers is er gelukkig meer leven op straat en zie je regelmatig dat mensen gezellig een praatje staan te maken met elkaar.
De kinderen spelen buiten op het grote speelplein achter ons huis, een ideale centrale plek en uitnodigend ook voor kinderen uit andere straten.
Ook de huisdieren hebben een goud leventje hier, iedere dag door weer en wind zie je de trouwe hondenbezitters hun ronde weer lopen met hun viervoeters en ’s nachts hoor je regelmatig het gekrijs van een kat die wil bewijzen dat de Talmaweg zijn straat is.
En plek die gedeeld moet worden met jong en oud, twee of vier benig van verschillende culturen.
Die verschillende culturen leek nog even voor onrust te zorgen een drietal jaren geleden, toen we te horen kregen dat het voormalige Patrimonium (woningbouwvereniging) pand vrijgegeven werd voor statushouders.
Dit zijn uit geprocedeerde asielzoekers met een verblijfsvergunning die een tijdelijke woning zoeken, totdat zij herenigd worden met hun vrouw en kinderen en daarna een vaste woonplek aangewezen krijgen.
De plannen werden voor ons als rustige Talmaweg bewoners rauw op ons dak gebracht door de partijen die hier over gingen.
Ineens werd er een stuk angst en paniek gezaaid, waar wij als bewoners eerlijkheid en geruststelling nodig hadden.
Nu drie jaar later zijn er verschillende bewoners in dit pand komen wonen en de geluiden zijn vooral positief!
Het is maar welke organisatie er om deze mensen heen staat en hoe je de dingen brengt, open,eerlijk en bespreekbaar houdend voor alle partijen. Een tip voor de hogere mensen die dit soort beslissingen moeten nemen!

Jaren geleden toen alles nog als vroeger was, werden er in deze straat buurt barbecue’s georganiseerd.
De mensen van tegenwoordig tijd hebben het druk, hebben hun eigen sociale familie, vrienden of kenniskring om te onderhouden en daarbuiten hebben ze zo nog hun hobby’s en sporten.
Logisch dat er dan ook weinig tijd over blijft om je buurt ook nog als vriend er bij te hebben.
Of was er stiekem toch de hunkering naar saamhorigheid?
Op een verjaardag van het zoontje van onze overburen kregen een paar naaste buren, waaronder wij een uitnodiging om dit met hen mee te vieren. Het waren de laatst toegevoegde buurtbewoners van onze straat en zij vinden het contact met de buurt heel belangrijk, omdat ze zelf uit een buurt kwamen waar het contact niet altijd soepel verliep.
William en de meiden gingen er gezellig naartoe en kwamen thuis met een plan.

Op het feestje was het onderwerp buurtbarbecue aangesneden en het plan was geopperd om met drie stellen dit te organiseren voor de hele buurt.
Alleen werd er al gezegd, het zal wel bij een idee blijven en er wel nooit van komen.
Meteen hebben we de spijker op de kop geslagen, het was wat kort dag maar we hadden alle zes zoiets: het gaat ons niet gebeuren dat het alleen bij een idee blijft, we gaan ervoor en meteen deze nazomer.
Dus de vergaderingen werden gepland en de ideeën kwamen vanzelf.
De taakverdeling ging ook goed en ieder nam zijn taak serieus, een leuk buurtteam dus! Ik wil dan ook mijn dank uitspreken aan: Wilfred, Sandra, Tim, Peter, Lisette en William, voor de gezellige bijeenkomsten en de organisatie (wat natuurlijk niet stopt hierna.)
Er kwam een datum, 15 September en de eerste brieven konden de deur uit.
Spannend! want we hadden echt geen idee hoe dit bij onze andere buren in de smaak ging vallen.
De aanmeldingen stroomden binnen en we kwamen uit op 75 volwassenen en 30 kinderen! een geweldig aantal!
Er kon dus serieus gewerkt gaan worden.

15 September: Vanwege de onzekerheid welk weer het zou worden hadden we uit voorzorg partytenten geregeld.
We begonnen vroeg in de middag met opbouwen en rond 12.30 uur kwam het bedrijf www.springkussenverhuurdestuiterbal.nl uit Dordrecht, om het springkussen voor de kinderen te brengen.
We hadden als verrassing voor de kinderen ook nog een popcorn en suikerspin machine bij hen gehuurd.
Een leuk stel dat met zorg met hun spullen omgaat, ze bouwden voor ons het springkussen op en maakten het netjes schoon.
En werkelijk waar we hadden een geweldige deal kunnen sluiten, verbaasden ons over de totaal prijs en wat je hiervoor krijgt.
Zeker een aanrader als je op zoek bent naar vermaak op je feest! En na afloop komen ze het netjes weer afbouwen en ophalen op locatie.
 

Halverwege de middag kwam het vlees, gebracht door de chauffeur van het bedrijf AtotZ barbecue www.barbecue.nl.
Voor ons nog een onbekend bedrijf, maar als je goed oplet zie je regelmatig bussen rijden van dit bedrijf dat door het hele land bezorgd.
Ook dit bedrijf heeft ons doen verbazen over  de prijs/kwaliteit van een geheel verzorgde barbecue.
Zeker voor grote groepen is het lastig inschatten hoeveel je nodig hebt en daarom wisten wij vrij snel dat we dit door een caterings bedrijf wilden laten verzorgen.
Een grote pluim voor AtotZ, dat alles super vers en overheerlijk voor ons heeft klaargemaakt.
Ook de bewoners beaamden dit meerdere keren.
Van te voren was er een aantal buren dat aangaf vegetariër te zijn, voor dit bedrijf was dit geen probleem en volgens deze buren hadden zij nog nooit zo’n lekkere vega bbq gehad.
Heel erg bedankt dus!
Aan snackbar het “Padje” in Barendrecht, die de patat en de snacks verzorgde voor de allerkleinsten die nog niet mee deden aan het barbecueën, willen wij ook onze dank uitspreken.
Super snelle service en natuurlijk heerlijke patat! Ook al wisten wij dat al, maar ook voor grotere partijen hebben zij in een handomdraai de verste patat voor u klaar gemaakt.

En dan mogen we natuurlijk ook onze meester barbecue bakkers: William en Mitchel niet vergeten. Met jullie hulp werd het voor ons een ontspannen avond. Twee enthousiastelingen die fanatiek te werk gingen en het voor elkaar hebben gekregen de hele groep te voorzien van een perfect gebakken stuk vlees. Super bedankt hiervoor!

Dan gaat natuurlijk ook onze grote dank uit naar onze fantastische buren! Zonder jullie had dit niet zo’n groot succes geworden.
Wat een sfeer en wat een gezelligheid! zo ontspannen.
We hebben ons met elkaar verbaasd dat je al jaren in de zelfde straat woont en je niet eens weet dat er een paar huizen verder zulke leuke mensen wonen.
We hebben een drempel met de grond gelijk weten te maken om gesprekken met elkaar aan te gaan, er is gelachen er is genoten van al het lekkers en iedereen ging voldaan naar huis.
De kinderen hebben nieuwe vriendjes en vriendinnen gemaakt. Lauren had beste vriendin nummer zoveel erbij gekregen,  een meisje dat recht tegenover ons woont en vandaag zochten ze elkaar weer op en aten ze tussen de middag tosti’s bij haar.
Één buurvrouw maakte de opmerking, je gaat nu gewoon vrolijker door de straat en zwaait net even op een andere manier naar elkaar.

We gaan ervoor dit gevoel vast te houden, echt het is door iedereen gewaardeerd die er gisteren bij kon zijn.
We hebben de oproep gedaan dit door te geven aan de buren die er gisteren niet bij waren door wat voor reden ook.
Volgend jaar willen we zeker voor een verdubbeling van het aantal buren gaan en het streven is natuurlijk dat de hele buurt met ons mee viert.
Vieren dat we in een geweldige straat wonen, een straat waar dit soort evenementen ontzettend gewaardeerd worden en het ook mogelijk is dit te kunnen doen.
Het besef dat dit tegenwoordig niet overal mogelijk is, maar juist wel heel belangrijk!
Voor ons zo belangrijk dat we dit moment vast wilde leggen door de plaatselijke krant.
Wij hopen dan ook dat we aanstekelijk zijn voor de buurten om ons heen!
Besef dat de drempel soms hoog kan zijn bij mensen om contact te durven zoeken met hun omgeving, maar als er iemand is die dit initiatief durft te nemen er iets verrassends uit voort kan bestaan.
Er is gister meteen een ronde gegaan om telefoonnummers te vergaren voor een buurt-app.
We hadden als ouders onderling al wel een bestaande buurt-app voor de kinderen, maar een algehele buurt-app ontbrak nog.
Nu kun je denken, dan wordt het zeker een ons kent ons buurtje.
Ik zeg nu vanuit de grond van mijn hart, ik hoop het van harte, dat de mensen nog meer naar elkaar om gaan kijken, elkaar opzoeken en gelegenheden blijven organiseren.
We gaan voor volgend jaar weer zo’n succesvolle barbecue, maar wie weet groeit de behoefte naar nog meer van dit soort sociale momenten in een jaar.
Kijk eens wat vaker naar het gras van de buren het lijkt zoveel groener soms bij de ander, maar met elkaar kleurt de hele straat groener.
Dat is een uitstraling naar de rest van je omgeving op positief en negatief gebied en een geweldig onderwerp voor mijn nieuwe blog!

Please follow and like us:
error

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
Twitter
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
Instagram