Momentje gezond,  Momentje kids

Het plezier dat eten heet

Voordat wij ouders mochten worden, aten wij zelden aan tafel.
Ja, met feestdagen en andere uitzonderingen.
Maar het was voornamelijk koken, op de bank zakken en een serietje aan. Gemak dient de mens.

Op ontdekkingsreis

De eerste paar maanden, had ons meisje alleen de fles. Omdat het toen voornamelijk warm was, aten we buiten. Met ons meisje op schoot, of zoet spelend in de box.

Toen ons eten uit onze monden werd gekeken, werd het tijd voor voorzichtige kennismaking met ander voedsel. Dit was een hele ontdekkingsreis. Ons meisje vond ‘uit een potje’ verschrikkelijk. Alhoewel dat hilarische foto’s opleverde, waren we nog geen stap verder.
De wortel zat letterlijk overal. In haar haar, op de grond en op onze kleding. Mits ze goed richtte met het uitspugen.
Overal, behalve in haar maagje.

Doe mij maar koud eten

Al snel kochten we een stomer en maakten we vers eten. Rapley hebben we een poging gegeven, maar daar kreeg ik hartkloppingen en grijze haren van. Gepureerd daarentegen ging er goed in. Alles wat we haar voorschotelde, werd opgegeten.

We verschoven van de bank, steeds dichter naar de eettafel.
Uiteindelijk besloten we om maar met elkaar aan tafel te eten.

Voor we het wisten zaten we elke avond een uur aan tafel. Ons meisje die steeds meer ging brabbelen en meer ging eten. En wij ernaast, praten, eten en genieten. Een uur ‘offline’ en de rust vinden om te genieten van het eten en elkaar.
Uiteraard was ons eten vaker koud dan warm, maar je zal verbaasd zijn hoeveel eten koud ook prima smaakt. We waren een keer samen in een restaurant, toen manlief zijn tong brandde aan het warme eten. En dat is geen grap, het went sneller dan je denkt.

Aan taaaafel

Ons meisje leerde steeds meer smaken en genoot van bijna elke nieuwe smaak. De verwondering, het onderzoeken en het opnieuw proeven. Daarna het goedkeurende gemurmel, terwijl het plezier en genieten van haar gezichtje was af te lezen.

Eten werd van noodzakelijk kwaad, een onderdeel van de dag waar we naar uit gingen kijken.
Vanuit het werk naar huis, koken, tafel dekken en ‘aan tafel’ kunnen zeggen.

Bewust plezier beleven aan eten

Sinds kort mag ons meisje ‘alles wat wij eten’. Daarnaast mocht ze zelf aangeven wanneer ze genoeg had. Ze mocht zelfs wel wat meer eten dan wat ze deed. Na een paar weken, hebben we dat advies maar naast ons neergelegd. Ons meisje is namelijk een grote eter, die het liefst onze borden ook nog leeg eet.
We zijn toch wel voorzichtig met enkele kruiden, want die vallen niet allemaal even goed.

Hoe mooi is het, om te zien dat elke nieuwe smaak zo’n ontdekking is en haar zoveel plezier oplevert. Hoe vanzelfsprekend is eten, totdat je kind alles gaat ontdekken?
Hoeveel plezier kan je beleven aan eten, door de ogen van een kind?
Het zijn kleine dingen, die we vaak onderwaarderen.

En het mooiste van alles? We eten zoveel gezonder!
Als je bent wat je eet, is ons meisje een hoop. Groente, fruit en een ministukje kipnugget. Behalve framboos, want die vliegt nog steeds op mijn kleding. Mits ze goed richt natuurlijk.

Groetjes!

Please follow and like us:
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
Google+
Twitter
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest
Instagram